Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Στις 25 Οκτωβρίου η εκδήλωση μνήμης στο Λαζαρέτο

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 10:30 στη νησίδα Λαζαρέτο από το ομώνυμο Σωματείο με τη συνεργασία του Δήμου Κερκυραίων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τελετή μνήμης των εκτελεσθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που εκτελέστηκαν και ετάφησαν εκεί κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου 1946-1949.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, “φέτος κλείνουν 60 χρόνια από την τελευταία εκτέλεση αγωνιστή πάνω στο νησί, η διακοπή των οποίων επετεύχθη μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 1949.
Μετά από αδιάκοπο και συνεχή αγώνα του Σωματείου «ΛΑΖΑΡΕΤΟ» και του Δήμου Κερκυραίων, ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση και συμπλήρωση του κτιρίου που θα στεγάσει το μουσείο, ενώ διασώθηκε από την κατάρρευση η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Επόμενο στάδιο θα είναι η έκθεση στο μουσείο εγγράφων και αντικειμένων των εκτελεσμένων, αλλά και των κρατουμένων στις φυλακές Κέρκυρας κατά την περίοδο του εμφυλίου.
Καλούνται όσοι έχουν ενθυμήματα προς διάθεση για το μουσείο, να τα καταθέσουν στο σωματείο, το οποίο θα φροντίσει για την καλύτερη αξιοποίησή τους" καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: