Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Αντεξε ο κερκυραικός τουρισμός, αλλά...


Ενω η φετινή τουριστική σεζόν, φτάνει στο τέλος της, η γενική εκτίμηση είναι ότι ο κερκυραικός τουρισμός άντεξε και δεν επιβεβαιώθηκαν τα εφιαλτικά σενάρια στο ξεκίνημα της σεζόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, Δημ. Χαρίτο, αυτό σχετίζεται και με τις πολύ χαμηλές τιμές που έδωσαν τελικά οι ξενοδόχοι.
Από την άλλη, δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για την επόμενη σεζόν, βάση των κρατήσεων που έχουν γίνει, αλλά και των όσων ειπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΤΕ από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Taleb Rifai.
Οι προοπτικές ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης, δε αναμένονται νωρίτερα από το 2011, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων.
“Η πτώση της κίνησης έπεσε τελικά κάτω από το 10%. Βέβαια τα οικονομικά των μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, προσεγγίζουν το αρνητικό πρόσημο στο 20% και αυτό είναι το τραγικό σημείο της φετινής τουριστικής σεζόν”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος.
Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η μείωση από την βρετανική αγορά κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και του χρόνου βάση των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί από τους tour-operators.
Eργα στο λιμάνι
Θετικό γεγονός σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, αποτελεί η αύξηση της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι.
Αυτό γιατί, ήρθαν μεγαλύτερα πλοία.
Από την άλλη επεσήμανε ότι θα πρέπει να τελειώσει γρήγορα η επέκταση της προβλήτας και να καθαριστεί λεκάνη σε επίπεδο βυθίσματος, αλλά και να εξωραϊστεί ο περιβάλλων χώρος του λιμένα.
Για Γκερέκου
Παράλληλα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό γεγονός την υπουργοποίηση της κερκυραίας βουλευτή, Αντζ. Γκερέκου.
“Ελπίζουμε σύντομα να δούμε αποτελέσματα. Όλοι οι τουριστικοί φορείς, ότι ώρα μας χρειαστεί θα είμαστε δίπλα της για μια εποικοδομητική συνεργασία και προσπάθεια βελτίωσης των προβλημάτων της Κέρκυρας.
Είναι αρκετά, όπως οι υποδομές ο εξωραϊσμός του νησιού κ.α.”
Για WTM Λονδίνου
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, στάθηκε τέλος και στην επικείμενη συμμετοχή της Κέρκυρας στην WTM του Λονδίνου με αυτόνομο περίπτερο, εξέλιξη ασφαλώς θετική.
“Ελπίζουμε στο σημείο που θα λειτουργήσει να ‘ναι προσβάσιμο και να φαίνεται από τους επισκέπτες”, επεσήμανε αν και όπως είπε κάθε χρόνο την επισκέπτονται όλο και λιγότεροι, εκτός από τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.
Η σημασία του τουρισμού αναγνωρίστηκε λόγω κρίσης
"Τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή την κρίση, φάνηκε να αναγνωρίζεται -επιτέλους- και τουλάχιστον στην βερμπαλιστική της διάσταση, η σημασία του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ν. Αγγελόπουλος κατά τις εργασίες του 8ου διεθνούς συνεδρίου του συνδέσμου.
Ανέφερε ακόμη πως, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει ο ΣΕΤΕ για το 9μηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2009, οι αφίξεις φαίνονται μειωμένες κατά 7,5% - 8% περίπου, ενώ τα έσοδα στο διάστημα Ιανουάριος -Αύγουστος 2009 κατέγραψαν μείωση της τάξεως του -14% περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: