Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Στην ημερήσια διάταξη του Συνδέσμου Καθαριότητας οι δυο ΧΥΤΑ

Συνεδριάζουν αύριο το πρωί τα μέλη του Συνδέσμου Καθαριότητας, έχοντας στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν και στους δυο ΧΥΤΑ του νομού (Τεμπλονίου και Νότου).

Μιλώντας στο Ράδιο Επτάνησα και στην εκπομπή «Απογεύματα Ραδιο-φόνου» το αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου και Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπ. Γατσούλης, δήλωσε ότι σε πρώτη φράση θα ενημερωθούν από τον τεχνικό σύμβουλο και αντιπρόεδρο της διοίκησης Σπ. Τριβυζά για την πρόοδο ή μη, των έργων που εκτελούνται στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Οπως επεσήμανε, θα πρέπει να προετοιμαστούν το ταχύτερο, καθώς σε δυο μήνες από σήμερα (15 Δεκεμβρίου) λήγει η παράταση της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ, που είχε χορηγηθεί από τον Νομάρχη την άνοιξη και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση να διεκδικήσουν μία ακόμα χρονική παράταση από τον Στεφ. Πουλημένο ή να μπορούν να απαιτήσουν κανονική άδεια λειτουργίας, εφόσον τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Από την άλλη, στην ημερήσια διάταξη των Δημάρχων θα είναι και ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ο οποίος εφόσον λειτουργήσει θα εξυπηρετεί τους τρεις Δήμους του Νότου ενώ την διαχείριση της λειτουργίας του θα έχει ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η λειτουργία του χρειάζεται επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, υποστηρίζει ο κ. Γατσούλης, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο αν ο νέος περιφερειάρχης (εφόσον αναλάβει καθήκοντα) θα συμφωνήσει στην επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων και έπειτα, στην αδειοδότηση του ΧΥΤΑ. Εν τω μεταξύ εκκρεμούν δικαστήρια που αφορούν στην προσφυγή του συλλόγου Αλεύχιμον, που υποστηρίζει ότι ο ΧΥΤΑ έχει λάθος χωροθέτηση.

«Όλα αυτά πρέπει να τα ξαναδούμε προκειμένου να ξέρουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε και να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει να τηρηθεί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε κόντρα στην κυβέρνηση και να λειτουργήσουμε τον ΧΥΤΑ στο Νότο, την στιγμή που η κ. Γκερέκου είχε έρθει προ μηνών με τον κ. Κούβελη και είχαν ταχθεί κατά της λειτουργίας του.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα έργο που είναι κόντρα στην Κυβέρνηση», κατέληξε ο Σπ. Γατσούλης, ο οποίος σημείωσε ότι, οποιαδήποτε απόφαση λάβουν στην αυριανή συνεδρίαση, θα κοινοποιηθεί με σκοπό ο κόσμος να γίνει κοινωνός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: