Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μείωση των αεροπορικών αφίξεων κατά 7,8% την περίοδο Ιαν.–Οκτ. 2009

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις της πορείας του ελληνικού τουρισμού την θεωρούμενη ως τουριστική περίοδο στη χώρα μας.
Η πορεία των αεροπορικών αφίξεων τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 6,2% οδηγώντας σε μείωση των αφίξεων την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε 7,8%. "Εκτιμούμε ότι οι συνολικές αφίξεις συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έρχονται στη χώρα μας με άλλα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν για ολόκληρο το έτος σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα από τα παραπάνω", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Αναλυτικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις τον Οκτώβριο για το σύνολο της χώρας, εκτός της Αθήνας, κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα, ενώ για την Αθήνα σημειώθηκε σημαντική πτώση (-16%). Οι αρνητικοί ρυθμοί μεταβολής, εκτός της Αθήνας, ήταν δυσμενέστεροι για τη Χίο (-26%), την Κεφαλονιά (-21,4%), τα Χανιά (-13,5%) και τη Σάμο (-13%). Κάποιες άλλες περιοχές, όπως η Ρόδος (-2,1%), η Μυτιλήνη (-3,7%) και η Σκιάθος (-4,1%), συγκράτησαν τους αρνητικούς ρυθμούς.
Οι αεροπορικές αφίξεις στις ανταγωνίστριες χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία, σημείωσαν επίσης αρνητικούς ρυθμούς. Η Ιταλία και η Κροατία έμειναν στα περσινά περίπου επίπεδα, ενώ οι αεροπορικές αφίξεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο σημείωσαν μεγαλύτερη μείωση από την Ελλάδα.
Το σύνολο των τουριστικών εισπράξεων για τη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου μειώθηκε κατά 11,7%. Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι οι εισπράξεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα είναι σημαντικά μειωμένες (πάνω από -18%).
Σε υψηλά αρνητικά επίπεδα κινήθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις και για τις ανταγωνίστριες χώρες. Αξίζει ιδιαίτερα να τονιστεί η μείωση που σημειώθηκε στις τουριστικές εισπράξεις της Τουρκίας (-7%) παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις στη χώρα αυτή κινήθηκαν με θετικό ρυθμό (+1,5%).
Οι παραπάνω μεταβολές αντανακλούν τις πολιτικές που ακολούθησαν οι διάφορες χώρες κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά και την ανταπόκριση σε αυτές των ξένων τουριστών. Το 2009 συνεχίστηκε η αρνητική πορεία που ξεκίνησε το 2008, το οποίο ήταν το πρώτο έτος που επηρέασε η διεθνής οικονομική κρίση. Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι ποια θα είναι η πορεία του τουρισμού το 2010. Τα μαθήματα που πήραμε και οι αδυναμίες που ήρθαν στην επιφάνεια τη διετία 2008-2009 μπορούν να αποτελέσουν τη βάση προβληματισμού και κατάλληλων αποφάσεων για το 2010.
Πηγή:traveldailynews.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: