Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Απεβίωσε ο Στέφανος Δολιανίτης


Aπεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών ο διακεκριμένος κερκυραίος μουσικός και επί χρόνια αρχιμουσικός της ΦΕΚ Στέφανος Δολιανίτης.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1929. Ηταν αρχιμουσικός της μπάντας (σύζυγος της Νένας Δολιανίτη και πατέρας της Λίνας και του Σπύρου Δολιανίτη). Ηταν "γέννημα-θρέμμα" της Φιλαρμονικής Εταιρείας <Μάντζαρος>, στην οποία "γράφτηκε" το 1946 (πρώτος του δάσκαλος, ο Χρ. Δαπέργολας).
Εκεί άρχισε τη θεωρητική, αλλά και την πρακτική του μουσική κατάρτιση (clarinetto-saxofono). Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του μεγάλου Κερκυραίου δάσκαλου πνευστών Σπύρου Λάζαρου. Το 1951 γύρισε στην Κέρκυρα και συνέχισε μαθήματα με τους Θεοδ. Καββάδα και Αλεξ. Γκρεκ (θεωρητικά και πιάνο). Το 1958 γράφτηκε στο Εθνικό Ωδείο, αποφοιτώντας το 1960 με πτυχίο διεύθυνσης και ενοργάνωσης μπάντας (μαθητής του Μ. Καλομοίρη). `Εκτοτε ήταν αρχιμουσικός και δ/ντής Σχολών της Φ.Ε."Μάντζαρος" (στην οποία προηγουμένως είχε διατελέσει "υπαρχιμουσικός").
Παράλληλα συνέθεσε μουσική για το θεατρικό έργο του Θεοδ. Ζαμάνη "`Ενας Κορφιάτης καταφερτζής" και μελοποίησε τα γνωστά τραγούδια "Να ξαναρθείς", "Κορφιατοπούλα", κ.λπ. (πάντα σε στίχους Ζαμάνη). Καθοδήγησε τη Φ.Ε."Μάντζαρος" για πάνω από 35 χρόνια και (ως "καθαρόαιμος" μπαντίστας) διευθύνε ολόκληρο το "κλασικό" ρεπερτόριο μπάντας, έχοντας και ο ίδιος μεταγράψει πάμπολλα κομμάτια από το παγκόσμιο συμφωνικό και λυρικό ρεπερτόριο, αλλά και από εκείνο της ποιοτικής "ελαφράς μουσικής". Επίσης συνέθέσε εμβατήρια και μάρτσιες.
Το 1974 δημιούργησε στην Κέρκυρα την πρώτη "μαθητική Μπάντα", ενώ το 1986 διηύθυνε τη Φιλαρμονική του Πλέβεν (Βουλγαρία), με σολίστ τον διακεκριμένο τρομπετίστα Σωκράτη `Aνθη.
Ο Στ. Δολιανίτης ήταν επίσης αξιέπαινος, γιατί, παρά τις δελεαστικές καλλιτεχνικές προτάσεις που κατά καιρούς του απηύθυναν διάφορα Σύνολα και Οργανισμοί εκτός Κέρκυρας, εκείνος δεν ενέδωσε και παρέμεινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του ως ενσυνείδητος υπηρέτης και εμπνευσμένος συνεχιστής της μοναδικής στον Κόσμο μουσικής Παράδοσης του Νησιού των Φαιάκων.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αιωνία η Μνήμη του Μαέστρου. Στράτευσε επί 4 10ετίες τον πληρέστερο ήχο μπάντας στην καρδιά μας. Η Κέρκυρα και χιλιάδες μουσικοί της, στη μεστή γνώσης, αυταπάρνισης, πειθαρχίας και συνέπειας Προσφορά και στο Παράδειγμα του Στέφανου Δολιανίτη, βίωσαν και ενστερίστηκαν, σε δύσκολες εποχές, την ιερή σημασία του μουσικού αγώνα και την καθημερνή αγωνία της Τέχνης να ταυτιστεί με του απλού ανθρώπου την ανάσα.
Ευγνώμονες για το Όμορφο και πολύτιμο αυτό Ταξείδι. (Α.Σουέρεφ)