Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Νέα» Νέα Δημοκρατία ή «Νέα» Πολιτική Άνοιξη; Το δίλημμα των γαλάζιων στις εκλογές της Κυριακής


Αρθρο του Ηλία Βαλάρη

"Η επόμενη μέρα για τη ΝΔ είναι λογικό να απασχολεί σημαντικό κομμάτι των παραγόντων της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν θα είναι εύκολο, μια και τα πράγματα φτάσανε σε οριακό σημείο όσον αφορά την αντιπαλότητα, τα μέσα προβολής και υπερίσχυσης του κάθε στρατοπέδου, ενώ οι προσωπικές επιθέσεις που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας έριξαν λάδι στην εσωκομματική φωτιά και την αντιπαλότητα.
Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη πράγμα που το ξέρουν όλοι, με προφανή φόβο ακόμα και για πιθανή διάσπαση της πρώην κυβερνητικής παράταξης. Αυτοί οι φόβοι άλλωστε δεν αποτελούν προνόμιο των γαλάζιων κομματικών παραγόντων, αλλά είναι κοινός τόπος αγωνίας για όλα τα κομματικά στελέχη όπου κι αν βρίσκονται ιδεολογικά είτε όταν και οι δικοί τους πολιτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε διαδικασία διαδοχής. Βέβαια η επόμενη μέρα στη ΝΔ και τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν ενδιαφέρουν επίσης όλο το πολιτικό σκηνικό, αφού ότι συμβεί στη ΝΔ θα έχει αντίκτυπο και στην πορεία των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είτε μικρή είτε μεγάλη για το μέλλον τους.
Η επόμενη μέρα λοιπόν της ΝΔ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, σημαντικότερη ίσως και από την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ το 2007, μια και τότε ο χαμένος (στην περίπτωση εκείνη ο Βενιζέλος) δεν είχε που να πάει, αν αποχωρούσε ως ηττημένος από το ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετα όμως στη ΝΔ, καμία διασφάλιση δεν υφίσταται ότι ο ηττημένος δεν θα αποχωρήσει είτε για στην πολιτική του συνταξιοδότηση, είτε με στόχο της δημιουργίας ενός άλλου πολιτικού σχηματισμού. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι δύο από τους τέσσερις αρχικώς διεκδικητές και νυν συνασπισμένους έχουν τη δική τους προϊστορία στη διάσπαση των γαλάζιων.
Το αποτέλεσμα λοιπόν θα κρίνει τι μέλλει γενέσθαι με τους γαλάζιους. Βέβαια, θα πρέπει αύριο ή την προσεχή Κυριακή να απαντήσουν τι ακριβώς κόμμα θέλουν να επανασυστήσουν, πριν προχωρήσουν στη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων και των πολιτικών τους εξελίξεων.
Είναι προφανές ότι και οι δύο βασικοί διεκδικητές ομνύουν σε μια ριζική αλλαγή του πολιτικού βηματισμού της μόλις πρόσφατα συντριμμένης κυβερνητικής παράταξης. Κάπου δηλαδή ακούγεται με άλλα λόγια εκείνο το θεοσοφικό που συντάραζε σύγκορμο του ηττημένο ΠΑΣΟΚ με το «Γιώργο άλλαξέ τα όλα». Επειδή λοιπόν θέλουν να αλλάξουν πολλά και ίσως πράγματι οφείλουν να το πράξουν το ερώτημα είναι τι πάνε να κάνουν. Θα φτιάξουν μια νέα Νέα Δημοκρατία, θα επενδύσουν στη δημιουργία μιας νέας Πολιτικής Άνοιξης, θα δημιουργήσουν πρώτα μια μικρή καθαρή νέα δημοκρατία ή θα επιδιώξουν να χτίσουν μια νέα κεντροδεξιά. Αυτά όσο κι αν θεωρητικά προβληματίζουν οπαδούς και κομματικούς παράγοντες ούτε διασαφηνίστηκαν αλλά κυρίως έχουν μετατεθεί για την επόμενη μέρα.
Μόνο που έτσι ότι και να βγάλει η κάλπη, χωρίς τις απαντήσεις στο συγκεκριμένο διακύβευμα δεν έχει καμία αξία η επιλογή αρχηγού, που τελικά θα είναι μόνο ο διαχειριστής.
Πρέπει αύριο οι γαλάζιοι να επιλέξουν όχι αρχηγό, αλλά μορφή του κόμματος για τα επόμενα χρόνια. Ούτε πρωθυπουργίσιμο, ούτε διαχειρίσιμο ηγέτη διαλέγουν γιατί το ζήτημα είναι ποιο κομμάτι ιδεολογίας θα απευθυνθεί στους πολίτες.
Αντίθετα η ιδιότητα του αρχηγού είναι επίκτητη, μια και είτε πρωθυπουργίσιμος είτε διαχειριστής αυτό θα εξελιχθεί μέσα από τη δυναμική που θα καταγράψει η πολιτική παρουσία της παράταξης ή των παρατάξεων, αν αυτές προκύψουν στη συνέχεια.
Είναι λοιπόν προφανές ότι πρέπει να διαλέξουν μεταξύ του μικρού και μεγάλου, της ιδεολογίας της σύνθεσης ή της ιδεολογίας των ακραιφνών. Ανάλογα με την συγκεκριμένη επιλογή θα δρομολογηθεί και το άμεσο μέλλον της ΝΔ.
Μπορεί δηλαδή να κλείσει τις πόρτες και να ξεκινήσει από την αρχή, ή δύναται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες και να δεχτεί την αναβάπτιση στην ευρύτερη κοινωνία!
Αυτό ουσιαστικά το διαλέγουν μόνοι τους οι οπαδοί του κόμματος και κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να τους πείσει, για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για το αύριο.
Το μόνο που μπορεί να διαδραματίσει ισχυρή επιρροή είναι ο χρόνος αναμονής στην αντιπολίτευση που υπόσχεται η κάθε διαδρομή και είναι προφανές ότι η εσωστρέφεια χάνει δραματικά σε αυτόν τον τομέα"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: