Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μήνυμα Δημάρχου Κερκυραίων Σ. Μικάλεφ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Τα παιδιά της εποχής της δικτατορίας πάλεψαν για Δημοκρατία και Ελευθερία. Γεγονότα που κορυφώθηκαν τον Νοέμβρη του 1973, συνεχίζοντας μια παράδοση αντίστασης των προοδευτικών κομμάτων και της ζωντανής πρωτοπορίας του εργατικού και φοιτητικού κινήματος, καθώς και των νέων επιστημόνων, εργαζομένων και πνευματικών ανθρώπων.

Η δικτατορία αντέδρασε με βίαιο τρόπο και με ένα λουτρό αίματος που συγκλόνισε τον λαό των Αθηνών και το πανελλήνιο. Ήταν μια σειρά γεγονότων με παγκόσμια απήχηση.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, δηλαδή η διαδήλωση της πεποίθησης ότι μέσα από την Παιδεία και τους αγώνες για πολιτικές ελευθερίες θα συντελεστεί μια σημαντική θετική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία, ήταν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Ακόμη και σήμερα, μετά από 36 χρόνια, το μήνυμα αυτό παραμένει στην πρωτοπορία της λαϊκής επιταγής για Αλλαγή και τολμηρές θεσμικές μεταβολές.

Το μήνυμα παραμένει πανίσχυρο, αλλά η συνολική εικόνα της κοινωνίας μας, δεν διέπεται από την ίδια αισιοδοξία και επιτυχία. Η χώρα συχνά υπέστη τελμάτωση ή πισωγυρίσματα από διάφορους αρνητικούς συντελεστές.

Η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από διαφθορά, η θεσμική ολοκλήρωση δεν κατάφερε να ξεπεράσει την έλλειψη διαφάνειας και η οικονομία στάθηκε ένα εξαιρετικά αρνητικό πεδίο αναμέτρησης κοινωνικών ομάδων.

Ωστόσο τα παιδιά του Πολυτεχνείου, πέρα από την θυσία τους, προσέφεραν ένα πολύτιμο δώρο στις επόμενες γενιές. Τα παιδιά τους.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι και πάλι γεμάτη νεολαία ορμητική, επιθετική, ζωντανή, που αποτιμά σκληρά το έργο των παλαιοτέρων και ζητάει νέες προοπτικές και νέους στόχους για την χώρα. Κι αυτά τα νέα παιδιά, που θα αναλάβουν την αυριανή διακυβέρνηση, συνεχίζουν μια παράδοση που πολλά χρωστάει στο Πολυτεχνείο και στα μηνύματα που άφησε πίσω του.

Θυμόμαστε τις μέρες εκείνες, τιμούμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και ελπίζουμε ότι το αύριο της χώρας μας θα στηριχτεί στις νέες γενιές.


Ο

Δεν υπάρχουν σχόλια: