Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Σε ισχύ η ρύθμιση για τις μικρής φύσεως επεμβάσεις στα κτίρια εντός του μνημείου της Unesco

Από την 21η ΕΒΑ και όχι από το ΚΑΣ η αδειοδότηση των εργασιών εργασίες που δεν θίγουν την μορφή και το κέλυφος των κτιρίων.

Του Θοδωρή Σταλίδη

Στη διάθεση της 21ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βρίσκεται από χθες η εγκύκλιος του Υπουργείο Πολιτισμού βάση της οποίας, πλέον για όλες τις μικρές επεμβάσεις στα κτίρια της πόλης, θα χορηγείται άδεια από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και όχι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να δώσει ένα τέλος στη χρονοβόρα διαδικασία των συνεδριάσεων του ΚΑΣ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όλες οι υποθέσεις θα δρομολογούνται από την τοπική εφορία αρχαιοτήτων.

Όπως διευκρίνισε στην «κ.Α.» η προϊσταμένη της 21ης ΕΒΑ, Τένια Ρηγάκου, θα είναι πολλά εκείνα τα θέματα τα οποία θα αποστέλλονται για γνωμοδότηση από το ΚΑΣ και ιδιαίτερα εκείνα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις επισκευές των στεγών. «Δεν μας δίνεται το δικαίωμα να γνωμοδοτήσουμε για τις επισκευές στις στέγες οι οποίες είναι πιο επίφοβες και πάνω σ’ αυτές υφίστανται και οι μεγαλύτερες παρανομίες» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ρηγάκου.

Πιο σύντομα οι αποφάσεις

Η εφαρμογή του νόμου ξεκίνησε ουσιαστικά από χθες και η προϊσταμένη της Εφορίας σημείωσε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «σίγουρα θα ρίξει τους χρόνους» που απαιτούνταν για να ληφθεί μια απόφαση, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν θα σημαίνει πως θα παίρνονται και αποφάσεις αυθημερόν. «Μεγάλο αγκάθι για την υπηρεσία μας αποτελεί η έλλειψη προσωπικού και γι’ αυτό, πιθανότατα κάποιες φορές να υπάρχουν και οι σχετικές καθυστερήσεις».

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι προτίθενται να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στα κτίριά τους, σύμφωνα με την κ. Ρηγάκου, θα καταθέτουν αίτηση στην 21η ΕΒΑ μαζί με την μελέτη των επεμβάσεων που προορίζεται να κάνει και στην συνέχεια, υπάλληλοι της αρχαιολογίας θα πραγματοποιούν ειδική αυτοψία προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για επεμβάσεις οι οποίες μπορούν να δρομολογηθούν από την τοπική αρχαιολογία, ή να αποσταλούν στο ΚΑΣ.

Ποιες επεμβάσεις ελέγχονται από την τοπική Εφορία

Η 21η ΕΒΑ θα ελέγχει μόνο συγκεκριμένες επεμβάσεις ενώ όλες οι άλλες θα αποστέλλονται για γνωμοδότηση στο ΚΑΣ. Δηλαδή κάθε παρέμβαση η οποία θα τροποποιεί τις όψεις των κτιρίων, θα αλλάζουν τα ανοίγματα και γενικά τροποποιήσεις οι οποίες δεν προβλέπονται από το συγκεκριμένο άρθρο θα αποστέλλονται στην Αθήνα.

Η τοπική Εφορία θα μπορεί να γνωμοδοτεί μόνο για τις περιπτώσεις εξωτερικών χρωματισμών, αντικαταστάσεις πεζοδρομιών, επιχρίσματα και άλλες εργασίες που δεν θίγουν την μορφή και το κέλυφος των κτιρίων.

Η σχετική οδηγία θα αφορά παρεμβάσεις εντός του μνημείου και της ζώνης προστασίας του που είναι θεωρητικά από Μαντούκι έως και το Κανόνι.

Να μην επαναπαυθεί ο κόσμος

Η κ. Ρηγάκου επεσήμανε πως με την συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί ο κόσμος θεωρώντας πως έτσι θα μπορεί να κάνει περισσότερες παρανομίες. «Κάθε άλλο» υποστήριξε πως «και εμείς θα δουλεύουμε με τον ίδιο νόμο που δουλεύει και το ΚΑΣ».

«Έχω την υποψία πως το ΚΑΣ το «φοβόντουσαν» ο κόσμος. Αυτό τώρα δεν σημαίνει πως δεν θα σέβονται και τις αποφάσεις της Εφορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως εφαρμόζεται ουσιαστικά ο ίδιος αρχαιολογικός νόμος και θα επισύρονται οι ίδιες κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου.

«Οι ευθύνες της υπηρεσίας μας είναι πολύ μεγαλύτερες γιατί πλέον θα είμαστε εμείς υπόλογοι για τις άδειες που θα χορηγούμε και έτσι, να είναι όλοι τους σίγουροι πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα είναι μια… εύκολη υπόθεση» σημείωσε η κ. Ρηγάκου καλώντας τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επεμβάσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: