Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Επίκαιρη ερώτηση Χαραλάμπους για το Νοσοκομείο

Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας που αφορά το νέο νοσοκομείο.
Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Χαραλάμπους για την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου και την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού η Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και μελετά τρόπους να τις αντιμετωπίσει.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Είναι γνωστές και καθοριστικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου στην Κέρκυρα. Η αποπεράτωση και λειτουργία του από το έτος 2000 μέχρι σήμερα εξαγγέλθηκε πολλές φορές αλλά βέβαια ακόμη και σήμερα –που οι οικοδομικές εργασίες τελειώνουν μετά από παλινωδίες πολλών χρόνων- κανένας δεν ξέρει πότε επιτέλους θα λειτουργήσει. Κυρίως αν θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα (πλήρως στελεχωμένο και σύγχρονα εξοπλισμένο) προκειμένου να παρέχει πλήρως και δωρεάν τις υπηρεσίες υγείας σε όλους και να μην εξαναγκάζονται οι Κερκυραίοι λόγω των τεράστιων ελλείψεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Κέρκυρας να καταφεύγουν σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας τεράστια ποσά και με κοινωνικές επιπτώσεις λόγω της μετακίνησης (οικογένεια, εργασία κ.λπ.). Δυστυχώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε αντίθετα συμπεράσματα. Το συγκρότημα του νέου Νοσοκομείου δεν θα διαθέτει ακτινοθεραπευτικό τμήμα, ογκολογική-χημειοθεραπευτική κλινική, αιμοδυναμικό τμήμα, εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής ενώ η ψυχιατρική κλινική θα αναγερθεί αργότερα(!). Το Νοσοκομείο δεν θα διαθέτει ακόμη ελικοδρόμιο ούτε παιδικό σταθμό ενώ οι χώροι στάθμευσης θα είναι ανεπαρκέστατοι αφού αρκούν μόνο για 270 αυτοκίνητα.
Η εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (μαγνητικού και αξονικού τομογράφου) είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει, ενώ ανησυχίες εκφράζονται για την απόφαση μεταφοράς του παλιού και ξεπερασμένης τεχνολογίας αξονικού τομογράφου του υπάρχοντος νοσοκομείου αντί της αγοράς ενός σύγχρονου αξονικού. Τέλος κουβέντα δεν γίνεται για την προκήρυξη και πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να μπορεί το καινούριο νοσοκομείο να λειτουργήσει με επάρκεια.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1.Πότε επακριβώς θα τελειώσουν πλήρως οι οικοδομικές εργασίες στο νέο νοσοκομείο, πότε επακριβώς θα αρχίσει η ανέγερση της ψυχιατρικής κλινικής, αν θα συμπληρωθεί το Νέο Νοσοκομείο με τις πιο πάνω αναφερόμενες ζωτικές ελλείψεις σε τμήματα και εργαστήρια και αν θα παρέχει δωρεάν χωρίς πληρωμές τις υπηρεσίες;
2.Πότε επακριβώς θα γίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει η εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πότε επακριβώς θα γίνει η μετεγκατάσταση του παλιού στο Νέο Νοσοκομείο;»

Η απάντηση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.


"Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και από την Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ., το έργο του νέου γενικού νοσοκομείου της Κερκύρας βρίσκεται πλέον σε διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης περαίωσης, καθώς οι σχετικές οικοδομικές και άλλες εργασίες κατασκευής του νέου νοσοκομείου έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια και την εγκατάσταση του συνόλου του ιατρικού και του υπόλοιπου ξενοδοχειακού εξοπλισμού αυτή, σύμφωνα πάλι με την ενημέρωση που έχουμε, ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, εκτός από τον μαγνητικό τομογράφο που και εσείς αναφέρετε, ο οποίος πρόκειται να προσκομισθεί και να εγκατασταθεί στις αρχές του Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες καθώς η εγκατάστασή του πρόκειται να συνδυαστεί με την τυπική έναρξη του νοσοκομείου. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ., έχει ενημερωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου ότι αυτή η σταδιακή παράδοση πλέον βαίνει προς ολοκλήρωση, προκειμένου να μπορεί να ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου.
Σε σχέση με την ψυχιατρική κλινική, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι πλέον μπορεί να προχωρήσει -δεν κωλύεται, γιατί όπως ξέρετε υπήρχαν κάποια ζητήματα προς εξέταση- η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πρόκειται να προχωρήσει διοικητικά η συγκεκριμένη διαδικασία.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις και σωστά τις αναφέρετε. Αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν αφορά βέβαια μόνο την Κέρκυρα. Δυστυχώς, συζητούσαμε πριν και για τα Δωδεκάνησα, είναι μια θλιβερή διαπίστωση και εικόνα στα περισσότερα θα έλεγα νοσοκομεία της χώρας μας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την δική μας κατεύθυνση και για το καινούργιο νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπως και για όλη συνολικά την καταγραφή που κάνουμε αυτή τη στιγμή, για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και με μια ιεράρχηση που γίνεται αναγκαστικά, αγαπητέ συνάδελφε. Πρόκειται και από το ιατρικό προσωπικό των χιλίων νέων θέσεων πέραν των οργανογραμμάτων, επειδή αναφέρετε σωστά ότι υπάρχουν και κάποια όρια που θέτει ο Οργανισμός του νοσοκομείου, να εξετάσουμε πώς μπορούμε περαιτέρω να ενισχύσουμε και το νοσοκομείο της Κέρκυρας, αλλά φυσικά και σε νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό. Άρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να επιταχύνουμε και την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου και την υπογραφή του ψυχιατρικού νοσοκομείου.
Και φυσικά, θα γίνει με απόλυτη ιεράρχηση των γενικών αναγκών, γιατί δεν σας κρύβω ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει μια έμφαση όσον αφορά τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τις άμεσες προσλήψεις εντός του Δεκεμβρίου. Αλλά από τις αρχές του νέου έτους οι νέες προσλήψεις θα έχουν προτεραιότητα και το νοσοκομείο της Κέρκυρας
".

Δεν υπάρχουν σχόλια: