Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Δριμύ κατηγορώ Δένδια για τις 100 μέρες ΠΑΣΟΚ


«Το τέλος του 2009 δεν επεφύλαξε για την Κέρκυρα το παραμικρό καλό, ελπίζω το 2010 το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πορεία, να ασχοληθεί με αυτά που πρέπει να γίνουν και να ολοκληρώσει τις υποδομές που είναι απαραίτητες για τον τόπο». Τάδε έφη Νίκος Δένδιας.

Του Γιάννη Ανδριώτη


Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τα (μη) πεπραγμένα του τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία έναρξη διαδικασίας μετακίνησης προς το νέο νοσοκομείο, το οποίο – κατά τον κ. Δένδια – η Υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του Μπάμπη Χαραλάμπους ότι είναι ολοκληρωμένο. Επίσης, δεν προχώρησε η διαδικασία πρόσληψης 100 ατόμων που είχε προαναγγείλλει η Ν.Δ.
Ανυπαρξία
Ο κ. Δένδιας στηλίτευσε την απουσία νέων διοικήσεων σε ΟΛΚΕ, ΕΑΚ, νοσοκομείο παρά το ότι έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από τις εκλογές, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι σημαντικά για την ανάπτυξη της Κέρκυρας ζητήματα τα οποία είχε προχωρήσει ένα βήμα πριν την επίλυσή τους η Ν.Δ., δείχνουν να έχουν κολλήσει. Μεταξύ αυτών, η δημοπράτηση του έργου των φραγμάτων για το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φτάσει ως την έκδοση των τευχών δημοπράτησης, για την εξεύρεση οικοπέδου για τις νέες φυλακές, ενώ όσον αφορά την ολοκλήρωση του νέου δικαστικού μεγάρου υπογράμμισε ότι αυτή προχωρά από τη διοίκηση της Θέμιδος Κατασκευαστικής η οποία είναι αυτή που είχε ορίσει ο κ. Δένδιας και δεν έχει αλλάξει.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι:
- Ο διαγωνισμός για το οικόπεδο των νέων φυλακών είχε οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου αλλά πάγωσε και από τότε δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία
- Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη λειτουργία του μεταβατικού εφετείου στην Κέρκυρα. Απέμενε από την προηγούμενη κυβέρνηση μόνο να σταλεί το σχετικό έγγραφο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή
- Για την ένταξη του Αχιλλείου στο ΕΣΠΑ με 4,5 εκ. ευρώ, δεν έχει γίνει τίποτα καθώς η ΕΤΑ δεν έχει ακόμα διοίκηση με τον πρώην πρόεδρο να παραμένει υπό παραίτηση.
- Στο έργο των φραγμάτων, δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Ενώ ήταν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης, πάνε σε νέες περιβαλλοντικές μελέτες με αποτέλεσμα να δείχνει η υπόθεση να οδεύει προς μεγάλη καθυστέρηση: «Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για να μην χαθεί αυτό το μεγάλο έργο για το νομό της Κέρκυρας».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο της Λευκίμμης, αναφέροντας ότι η υπόθεση δεν προχωρά καθώς ο προγραμματισμός για τη διαβούλευση ήταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σημείωσε, μάλιστα, πως το εν λόγω έργο ήταν προγραμματική δέσμευση και του ΠΑΣΟΚ.

Βολές κατά Μικάλεφ για UNESCO

Ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της δημοτικής αρχής για την υπίθεση της UNESCO, κατηγορώντας ουσιαστικά το δήμαρχο Σωτήρη Μικάλεφ για το ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα φορέας διαχείρισης: «Τον Αύγουστο, εστάλη στο Δήμο Κερκυραίων από εμένα σχέδιο για το Φορέα Διαχείρισης το οποίο, εφόσον ενεκρίνετο από το Δήμο Κερκυραίων, θα υλοποιείτο νομοθετικά από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και νυν πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, μετά από συνεννόηση μαζί μου. Δεν πήραμε ποτέ σχόλια από το Δήμο Κερκυραίων για αυτο και δεν προχωρήσαμε στη σύσταση του φορέα. Ακούω ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει το φορέα διαχείρισης μετά από δύο μήνες από τώρα. Απορώ γιατί χρειάζεται άλλους δύο μήνες για να κάνει κάτι που είναι έτοιμο».

Κρατική μηχανή, παράλυτη ή απούσα

Ολοκληρώνοντας την κριτική του ο κ. Δένδιας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει προγραμματίσει κανένα έργο και εκτελεί μόνο όσα είχε προγραμματίσει η Ν.Δ., ότι δεν εκπληρώνει τις προγραμματικές του υποσχέσεις αλλά ματαιώνει ή αναβάλλει όσα η Ν.Δ. είχε δρομολογήσει και ότι η κρατική μηχανή στην Κέρκυρα παραμένει παράλυτη ή απούσα.
Αποστάσεις από τη νομαρχιακή οργάνωση της Ν.Δ. επιχείρησε να κρατήσει ο Νίκος Δένδιας σε ερώτηση που του τέθηκε για την απουσία αντιπολίτευσης ή οποιασδήποτε παρέμβασης στα τοπικά μας ζητήματα από τις εκλογές μέχρι σήμερα, χωρίς ωστόσο να ασκήσει κριτική για την απραξία αυτή.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ερωτώμενος από το CopfuPress σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα πεπραγμένα της κομματικής οργάνωσης καθώς αυτή είναι αυτόνομη και πορεύεται όπως νομίζει. Προσέθεσε, πάντως, ότι θεωρεί φυσιολογικό να δώσει κανείς ψήφο ανοχής σε μια νέα κυβέρνηση για ένα χρονικό διάστημα: «Και εγώ τις πρώτες 100 ημέρες ήμουν εξαιρετικά φειδωλός να ασκήσω κριτική στην κυβέρνηση, στην Α. Γκερέκου και στο ΠΑΣΟΚ. Για μας είναι πάρα πολύ νωρίς. Έχουμε υποστεί μια βαριά ήττα και εμείς θα βρούμε το βηματισμό μας», προσθέτοντας πάντως με νόημα ότι ο ίδιος έχει βρει τον «αντιπολιτευτικό βηματισμό» του έχοντας ήδη καταθέσει στη Βουλή 4 ερωτήσεις για σημαντικά θέματα της Κέρκυρας.

Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Δένδιας, από την άλλη, επιχείρησε να μεταφέρει την κριτική στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι παρατηρεί πάρα πολύ σύντομα αποσυντονισμό της νέας κυβέρνησης: «Εγώ στη ζωή μου δεν θυμάμαι να έχει συμβεί αυτό ποτέ ξανά. Ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αλληλοσπαράσσεται, ένα κόμμα που έλεγε ότι ΄΄είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, έχουμε λύσεις για όλα τα προβλήματα, έχουμε απαντήσεις σε όλα΄΄ και καταλήγει ύστερα από 20, 30 ημέρες να αλληλοσπαράσσεται είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχαστικό. Για το ΠΑΣΟΚ δεν μας αφορά, αλλά μας αφορά για τον τόπο γενικότερα διότι αυτό σημαίνει ότι μην έχοντας επιλύσει τα εσωτερικά του προβλήματα, πως περιμένουμε να επιλύσει τα προβλήματα της κοινωνίας».
Πηγή:corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: