Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Καίρια τοπικά θέματα στη Δ.Ε. του ΤΕΕ

To τοιχίο Γαρίτσας, o Καλεικρατης, το Νοσοκομείο, τα φράγματα, ο Φορέας Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης και οι Αντικειμενικές Αξίες Ακινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Δ.Ε. του ΤΕΕ Κέρκυρας.
Σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ν.Σπίγγος επεσήμανε τα εξής:
1. Είναι απαράδεκτο να διαιωνίζεται μια κατάσταση ασυνεννοησίας μεταξύ όλων αυτών που οφείλουν να ενδιαφέρονται, μεταξύ των άλλων και για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η πυραμίδα ευθύνης περιλαμβάνει τους κυβερνητικούς παράγοντες, την Περιφέρεια Ιονίων Νησιών, τη Νομαρχία, το Δήμο Κερκυραιών και τον ΟΛΚΕ.
Επιβάλλεται η διαπίστωση ύπαρξης οριστικής μελέτης εφαρμογής, συντεταγμένης από ειδικούς ως προς το αντικείμενο μελετητές και η άμεση χρηματοδότηση του έργου που θα λύσει το πρόβλημα.
Πρέπει επίσης να σταματήσει η κατά το δοθούν ερμηνεία του όρου «Μελέτη» και να μην ταυτίζονται οι πρόχειρες λύσεις με την παραπάνω έννοια.
2. Η Δ.Ε. του ΤΚ/ΤΕΕ αποφάσισε τη σύσταση ομάδας μελέτης για την επεξεργασία συγκεκριμένης πρότασης χωροταξικής τοποθέτησης των ορίων των νέων Δήμων στο νησί της Κερκύρας, θεωρώντας θετικό βήμα την εκλογή του Περιφερειάρχη και του Π.Σ. με την παράλληλη κατάργηση των Νομαρχιών.
3. Οι απαιτήσεις για την ορθή λειτουργία του σημαντικού αυτού έργου πρέπει να εξακολουθούν να ισχύουν και συγκεκριμένα στα τεχνικά ζητήματα, με κυριότερα :
α. Την κατασκευή του κόμβου
β. Την αύξηση των θέσεων στάθμευσης
γ. Τη γενικότερη αναθεώρηση και μελέτη του «χωροταξικού» του οικοπέδου που βρίσκεται το έργο.
δ. Την παραλαβή σε άρτια κατάσταση όλων των ορόφων του κτιριακού συγκροτήματος.
ε. Τη διερεύνηση της μεταφοράς ασθενών απομακρυσμένων περιοχών ή των μικρών νησιών με ελικόπτερο.
4. Το έργο για το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχαν εμφανισθεί προβλήματα ή σημαντικές καθυστερήσεις, έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί. Ζητούνται συγκεκριμένες απαντήσεις προς την τοπική κοινωνία με σαφές χρονοδιάγραμμα των τελικών βημάτων.
5. Παρά τις συνεχείς έγγραφες οχλήσεις μας δεν δίδεται έγγραφη επίσης απάντηση, με αποτέλεσμα, η προσπάθεια που έχει καταβληθεί, να κινδυνεύει με κατάρρευση, με διαχρονικές τις ευθύνες των παραγόντων του πολιτισμού.
Συναφές είναι και το ζήτημα της οριστικής λύσης για τις μικρές επεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας.
6. Από το 1988 που η πόλη της Κερκύρας εντάχθηκε στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, έχει διαφοροποιηθεί η αναλογική σχέση μεταξύ των αξιών των ακινήτων με αποτέλεσμα, κατά τον υπολογισμό των φόρων, να μην υπάρχει δίκαιος καταλογισμός. Συγκροτείται λοιπόν Ομάδα Μελέτης με τη συμμετοχή μελών του ΤΕΕ και στελεχών από την Α και Β ΔΟΥ, με σκοπό την επικαιροποίηση τόσο των συντελεστών εμπορικότητας όσο και των σχετικών αξιών, των τιμών εκκίνησης, των ζωνών της πόλης και των επεκτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: