Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Με ανανεωμένους περιβαλλοντικούς όρους θα λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία



Σύσκεψη υπό την προεδρία του Νομάρχη Στέφανου Πουλημένου με τη συμμετοχή δεκάδων ελαιοτριβέων, του Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με αντικείμενο την αδειοδότησή τους και ειδικότερα την υποχρέωση υποβολής νέων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των ελαιοτριβείων.
Όπως είναι γνωστό, κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου γίνονται πολλές καταγγελίες για ρύπανση, σε διάφορες ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές του νησιού μας, από την ανεξέλεγκτη διάθεση της μούργας. Στις περιπτώσεις μάλιστα που κατατίθενται μηνύσεις εναντίον επαγγελματιών ελαιοτριβέων, οι τελευταίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσαρεστες γι’αυτούς διαδικασίες.
Δεδομένου ότι την φετινή ελαιοκομική περίοδο δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα παραγωγής, η Νομαρχία σε συνεργασία με το Σύλλογο των Ελαιοτριβέων πήρε την πρωτοβουλία ενημέρωσης των επαγγελματιών για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε να αποφύγουν στο μέλλον δυσμενείς γι’αυτούς και τις επιχειρήσεις τους καταστάσεις, οι οποίες θα απορρέουν από τη συνέχιση της ανεξέλεγκτης διάθεσης της μούργας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από το Νομάρχη και τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας για την κείμενη νομοθεσία, τους κανόνες που θα πρέπει να ακουλουθήσουν, αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να επικαιροποιήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις τους να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα όσο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να κατοχυρωθούν σε σχέση με το νόμο.
Όπως επεσήμανε ο Νομάρχης, οι ελαιοτριβείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα το χρόνο τον οποίο έχουν στη διάθεσή τους ως την επόμενη ελαιοκομική περίοδο ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν καλύτερους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, εναρμονισμένους με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η Νομαρχία δεσμεύτηκε να παράσχει προς τους ελαιοτριβείς κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να διευθετήσουν τα συγκεκριμένα και εκκρεμή γι’αυτούς επί χρόνια, ζητήματα. Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας μαζί με εκπροσώπους του Συλλόγου των Ελαιοτριβέων να έχουν συνεργασία και με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που είναι αρμόδια για την επικαιροποίηση και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: