Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ακαρπη η συνάντηση Αλεξανδρίδου-Ξενοδοχουπαλλήλων


Απογοητευμένοι αποχώρησαν από τη συνάντηση που είχαν με τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βάσω Αλεξανδρίδου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας. Στις 3 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στην Αθήνα για συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Tου Γιάννη Ανδριώτη


Μετά από αναμονή μισής ώρας και... μίνι κατάληψη στην Εθν. Παλαιοκαστρίτσας όταν η συνάντηση πήγαινε προς αναβολή, η κα Αλεξανδρίδου έφτασε τελικά στην Περιφέρεια για το προγραμματισμένο από την Παρασκευή Ραντεβού και εξευμένισε τους ήδη εξαγριωμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καθησυχαστική, καθώς στα αιτήματά τους η Περιφερειάρχης απάντησε με την έκκληση... να της καταθέσουν τα αιτήματά τους!
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτης Πελάης επανέλαβε το αίτημα που έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς εδώ και εβδομάδες για πληρωμή των οφειλομένων σε εκατοντάδες εργαζόμενους στον κλάδο, από το ίδιο το κράτος και στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες μέσω της εφορίας ή άλλων δυνατοτήτων που η πολιτεία διαθέτει.
Ζήτησε επίσης αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μην είναι ευάλωτοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας η οποία τη γλιτώνει συνήθως χωρίς ή με ελάχιστα πρόστιμα που στην ουσία, είναι μικρότερα από το κέρδος της καθυστέρησης πληρωμών.
Η Β. Αλεξανδρίδου, δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις σε κανένα από τα αιτήματα του κλάδου αφενός υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αρμόδια αυτή αλλά τα υπουργεία, αφετέρου ότι βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ενημέρωσης.
Κάλεσε το Σωματείο να καταθέσει γραπτώς τα αιτήματά του ώστε να βοηθήσει και αυτή όσο μπορεί στη διεκδίκηση των υπαλλήλων από τους Υπουργούς, εισπράττοντας την απάντηση από το Σ. Πελάη ότι οι θέσεις και οι προτάσεις τους της έχουν κατατεθεί και στο παρελθόν αλλά και αναπτύχθηκαν ήδη με μεγάλη ευρύτητα στη συνάντηση που είχαν εκείνη την ώρα.

Οι συγκεντρωμένοι δεν ικανοποιήθηκαν από τη στάση της κας Αλεξανδρίδου, η οποία προηγουμένως είχε ακούσει δραματικές μαρτυρίες ανθρώπων που επί μήνες είναι απλήρωτοι και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε χείριστη κατάσταση, οικονομικά και ψυχολογικά. Μάλιστα, ορισμένοι εκ των παρευρισκόμενων άφησαν να εννοηθεί ότι η τοποθέτησή της στην Κέρκυρα δεν ήταν τυχαία αλλά συνέβαλε στην επιλογή το γεγονός ότι η ίδια είναι ιδιοκτήτρια ξενοδοχείων και, ως εκ τούτου, θα προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων.
Στις 3 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην Αθήνα που προκάλεσε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, όπου στο γραφείο του υφυπουργού Εργασίας συγκαλείται τριμερής σύσκεψη του Σωματείου, της διοίκησης του ξενοδοχείου Ακτή Μεσογγή και του κυβερνητικού αξιωματούχου. Το εν λόγω ξενοδοχείο έχει αφήσει απλήρωτους δεκάδες εργαζόμενους.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σκοπεύουν να μεταβούν μαζικά στην Αθήνα με πούλμαν, ώστε να υποβάλλουν τα γενικότερα αιτήματά τους στους υφυπουργούς αλλά και να ζητήσουν να μετατραπεί η τριμερής, σε σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό για να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα.
Πηγή-φωτο corfupress.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: