Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ανεργία και ελαστικές εργασιακές σχέσεις


Στο θέμα της ανεργίας, της επισφάλειας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων αναφέρθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κέρυρας Τάσος Τόμπρος, Λιάνα Τσιρίδου και Σάκης Τσούκας, σε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 27/1.
Το μοντέλο "ανάπτυξης" που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε όξυνση της ανεργίας, ανέφεραν, τονίζοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την πολιτική.
Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους εργαζόμενους και περιοχές όπως το νησί μας που βασίζονται σε εποχική και επισφαλή απασχόληση.
Παράλληλα οι μορφές ελαστικής και παράνομης απασχόλησης έχουν εξαπλωθεί και αγγίζουν πλέον σχεδόν το μισό ενεργό πληθυσμό της χώρας μας!
600.000 είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται παράνομα, αδήλωτοι και ανασφάλιστοι.
270.000 εργαζόμενοι εμφανίζονται ως "ελεύθεροι επαγγελματίες" και δουλεύουν με "μπλοκάκι", ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
350.000 εμφανίζονται ως "προσωρινά απασχολούμενοι", ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
270.000 καταγράφονται ως "μερικώς απασχολούμενοι", ενώ παρέχουν πλήρη εργασία.
150.000 είναι οι παρανόμως "ενοικιαζόμενοι" εργαζόμενοι.
Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταπατούνται και καθίστανται χωρίς αντίκρυσμα.
Οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι άγνωστες, ιδιαίτερα στο χώρο των ελαστικά και επισφαλώς απασχολούμενων.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στην κατάσταση των εργαζομένων στην Κέρκυρα, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για τον κλάδο του τουρισμού όπου συναντιώνται όλες οι παράνομες μορφές απασχόλησης που περιγράφηκαν παραπάνω, ενώ παράλληλα οι επιχειρηματίες αρνούνται να καταβάλουν όχι μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τους δεδουλευμένους μισθούς και επιδόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου, στους ξενοδοχοϋπάλληλους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα, τόνισαν.
Σχετικά με το υπό διαβούλευση κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση, αντί να καταργήσει, νομιμοποιεί τον εργασιακό μεσαίωνα. Οι νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. που θέσπισαν την εργασιακή ζούγκλα πρέπει να καταργηθούν.
Ως ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούμε και θα παλέψουμε για την κατάργηση όλων των ευέλικτων και επισφαλών εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Οικοδομούμε ένα ενιαίο μέτωπο όλου του κόσμου της εργασίας ώστε κανένας να μη μείνει μόνος του. Ζητάμε πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για όλους.
Τέλος τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τους εργαζόμενους και άνεργους σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνουν το Παράρτημα Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: