Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Μπ. Χαραλάμπους:Απαράδεκτη κατάσταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τη κατάσταση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Κέρκυρας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους και Ν.Μωραίτης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Στην ερώτηση, τονίζονται τα εξής:
Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Κέρκυρας η οποία βέβαια μόνο κατ΄ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «υπηρεσία», αφού το μόνο προσωπικό που διαθέτει είναι ένας ιατροδικαστής και αυτό βέβαια όταν η θέση είναι καλυμμένη ή όταν εκείνος δε λείπει με άδεια. Δεν υπάρχει κανένας άλλος υπάλληλος… δεν υπάρχουν γραφεία που να στεγάζουν την ιατροδικαστική υπηρεσία και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τα απαραίτητα εξειδικευμένα εργαστήρια που εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της ιατροδικαστικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές – τελευταία φορά το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα– οι Κερκυραίοι που είχαν την τραγική μοίρα να χάσουν για διάφορους λόγους (τροχαία ατυχήματα, αιφνίδιοι θάνατοι, κ.α.) δικό τους άνθρωπο, να εξαναγκάζονται με δικά τους μέσα και έξοδα να μεταφέρουν τον νεκρό στα Ιωάννινα προκειμένου να υποβληθεί σε νεκροψία-νεκροτομή και να συνταχθεί η απαραίτητη για την ταφή του νεκρού, ιατροδικαστική έκθεση.
Αυτό, εκτός του ότι επιστημονικά είναι απαράδεκτο, αφού ο ιατροδικαστής των Ιωαννίνων δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει και αυτοψία, στοιχείο απαραίτητο για μια ολοκληρωμένη ιατροδικαστική έκθεση, είναι και ηθικά απαράδεκτο για να μην πούμε ότι αποτελεί ασέβεια και προσβολή η άσκοπη ταλαιπωρία νεκρού και συγγενών του.
Η Κέρκυρα με αριθμό μονίμων κατοίκων 120.000 περίπου, –αριθμός ο οποίος υπερδιπλασιάζεται κατά τους μήνες τουριστικής αιχμής– χρειάζεται άμεσα σύγχρονη Ιατροδικαστική Υπηρεσία πλήρως στελεχωμένη και πλήρως εξοπλισμένη.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε :
1. Να σταματήσει η τεράστια ταλαιπωρία των Κερκυραίων («νεκρών τε και ζωντανών») από την έντονη δυσλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και
2. Να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα Ιατροδικαστική Υπηρεσία σύγχρονη, πλήρως στελεχωμένη και εξοπλισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: