Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Γκερέκου: Νέα τουριστική στρατηγική


Κίνητρα για επενδύσεις στον «πράσινο» τουρισμό, να αποκτήσει η χώρα το δικό της ιντερνετικό αποτύπωμα και «επικοινωνιακή ταυτότητα» είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού.
«Εχουμε σκοπό να αντιμετωπίσουμε τον τουρισμό όπως κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα κλίμακας», τονίζει η υφυπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Α. Γκερέκου.
Oπως επισημαίνει σε συνέντευξη της στο «Εθνος» η υφυπουργός: Ο δικός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας ξεχωριστής και συγκεκριμένης «Διαδικτυακής Τουριστικής Στρατηγικής Ταυτότητας» για τη χώρα. «Eχουμε σκοπό», συνεχίζει, «να αντιμετωπίσουμε στην πράξη τον Τουρισμό όπως κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα κλίμακας με τη χρήση όλων των δυνατών σύγχρονων εργαλείων και να αξιοποιήσουμε τις στρατηγικές μελέτες μάρκετινγκ που έχουν γίνει και έχουν χρυσοπληρωθεί, και έκτοτε έχουν «εξαφανιστεί» σε συρτάρια. Hρθε η ώρα να βγουν από αυτά τα συρτάρια, να επικαιροποιηθούν και να αποτελέσουν τη βάση των στόχων και της πολιτικής μας για το άμεσο μέλλον του Τουρισμού».
Ακόμα σε ό,τι αφορά την προβολή της Ελλάδας σημειώνει: «Θέλουμε να ανατρέψουμε τη «θολή» επικοινωνιακή εικόνα της χώρας μας, που είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών διαφημιστικών εκστρατειών χωρίς κεντρικά σημεία αναφοράς και χωρίς ουσιαστικούς στόχους. Η επικοινωνία στον Τουρισμό είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να «παίζουμε» με αυτή και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες.
Δυστυχώς για φέτος τα περιθώρια που έχουμε για να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας αυτή είναι περιορισμένα και μόνο κάποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε».
Στην ερώτηση αν το χρέος του ΕΟΤ, που υπερβαίνει τα 130 εκ. ευρώ (σε ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του εξωτερικού), αποτελεί τροχοπέδη, απαντά:
«Για την ακρίβεια δεν είναι απλώς τροχοπέδη αλλά «θηλιά στον λαιμό μας». Αν δεν λυθεί το θέμα αυτό, δεν έχουμε ελπίδες να πάμε μπροστά στο θέμα του Τουρισμού.
Ηδη επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα αποπληρωμών βήμα προς βήμα, ανάλογα φυσικά με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Σαφώς και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τους πάντες αμέσως, έχουμε ήδη ξεκινήσει όμως τη διαδικασία, αποδεικνύοντας πρώτα απ’ όλα τη θέλησή μας να ρυθμίσουμε το θέμα. Δεν είναι λύση το να αφήσουμε τα πράγματα να οδηγηθούν σε δικαστικές διαμάχες - είναι εκτός συζητήσεως κάτι τέτοιο για εμάς».Στην ερώτηση πώς θα αποκτήσει και πάλι ουσιαστικό ρόλο ο ΕΟΤ, η κ. Γκερέκου τονίζει:
«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εξυγιανθεί στη λειτουργία του, που τα τελευταία χρόνια ήταν εντελώς ανορθολογική.
Δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος, με αποτέλεσμα τεράστια οικονομική αιμορραγία με μηδενικό σχεδόν αποτέλεσμα, αναξιοκρατία και αδιαφάνεια παντού και κανένα απολύτως θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Για τον λόγο αυτό έδωσα και την εντολή για να διεξαχθεί οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος των δαπανών, ώστε και να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος των οφειλών του ΕΟΤ και η νομιμότητα των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί.
Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος βρίσκεται εν εξελίξει, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη λειτουργική αναδιοργάνωση του Οργανισμού, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του στην προβολή του Τουρισμού της χώρας στην παγκόσμια αγορά».
Αλλαγές στην ΕΤΑ
Για την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης που διαχειρίζεται την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ, αναφέρει πως «η ΕΤΑ αποτελεί άλλη μία προβληματική κατάσταση στον χώρο του Τουρισμού.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν βρίσκεται στην κατάσταση στην οποία θα μπορούσε -αλλά και θα έπρεπε- να είναι ένας Οργανισμός με τη φύση και τις δυνατότητες της ΕΤΑ. Θα υπάρξουν αλλαγές, και μάλιστα σύντομα» καταλήγει.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: