Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Δέσμευσεις Ρέππα σε Γκερέκου για τα φράγματα

Τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι το έργο των φραγμάτων θα δημοπρατηθεί άμεσα εξασφάλισε η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα Άντζελα Γκερέκου.

Τόσο ο Υπουργός, κος Δημήτρης Ρέππας, όσο και ο Υφυπουργός, κος Γιάννης Μαγκριώτης, συμφώνησαν απόλυτα με την κα Γκερέκου ότι τα προβλεπόμενα έργα είναι ζωτικής σημασίας, καθόσον εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωσή τους θα καλυφθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές ανάγκες ύδρευσης του Ν. Κέρκυρας. Σημείωσαν δε ότι σύντομα θα επισκεφτούν την Κέρκυρα για να ανακοινώσουν και επίσημα τη δημοπράτηση του έργου.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση της Υφυπουργού στο γραφείο της με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, κ. Αντώνη Κοτσώνη, ο οποίος και την ενημέρωσε για την πορεία του έργου. Ειδικότερα, εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατή μέχρι σήμερα η δημοπράτηση του έργου, παρά το γεγονός ότι μελετητικά ήταν ώριμο. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώνη, προέκυψε η ανάγκη τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για τα έργα της Κέρκυρας, λόγω του προβλήματος λήψης αδρανών υλικών από διαφορετική περιοχή από την αρχικά υποδειχθείσα (Λατομείο Χωρεπισκόπων). Στην παρούσα φάση, έχει διαβιβαστεί υπηρεσιακά ο φάκελος τροποποίησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας για δημοσιοποίηση και γνωμοδότηση, έτσι ώστε στη συνέχεια το έργο άμεσα να δημοπρατηθεί.

Από την πλευρά της η κα Γκερέκου, δήλωσε ότι η σπουδαιότητα του έργου των φραγμάτων είναι αδιαμφισβήτητη τόσο για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων όσο και για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. «Πρόκειται για ένα έργο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η σύλληψη του οποίου ανατρέχει στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στο 1998, όταν η τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαρακτήρισε τα έργα ύδρευσης των νήσων Κέρκυρας και Παξών ως έργα Εθνικού επιπέδου. Με την πρώτη σύμβαση, η οποία ολοκληρώθηκε το 2003, εκπονήθηκαν οι προκαταρκτικές μελέτες, οι οποίες τέθηκαν υπόψη των τοπικών φορέων και το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα ως προς την ύδρευση του νησιού με εκμετάλλευση των δικών του υδάτινων πόρων».

Ολοκληρώνοντας η Υφυπουργός, αναφέρθηκε και στην κοινωνική διάσταση του έργου πέρα από την προφανή οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση αυτού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η υλοποίηση των έργων αυτών θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που δοκιμάζονται σήμερα από την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η πολιτική επιλογή σύστασης Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων στο νησί για τη μελέτη και την κατασκευή των έργων. Η ενέργεια μάλιστα αυτή, έρχεται σε αντιδιαστολή με τις προθέσεις της απελθούσας Κυβέρνησης, η οποία προσανατολιζόταν να τις αναθέσει σε Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων με έδρα την Πρέβεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: