Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ο "Καλλικράτης" στο Νομ. Συμβούλιο


Το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας συζήτησε χθες το βράδυ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας.
Ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος δήλωσε ότι αποτελεί «θετικό βήμα» το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως «νόθο θεσμό που λειτουργούσε μεταξύ των δήμων και της Περιφέρειας». Σύμφωνα με τον κ. Πουλημένο, διαφαίνεται κυβερνητική πρόθεση για τη δημιουργία τριών Δήμων στο νησί της Κέρκυρας, ενώ διατύπωσε ερωτηματικά για την κατοχύρωση των οικονομικών πόρων θα συνοδεύσουν τη μεταρρύθμιση. Ο κ. Πουλημένος ήταν επίσης επιφυλακτικός για το αν οι εξαγγελθείσες ρυθμίσεις διασφαλίζουν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης στην αυτοδιοίκηση, ενώ άσκησε κριτική για την απουσία συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την ενίσχυση της νησιωτικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Από την πλευρά του, ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Τάκης Μεταλληνός χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «τομή» στα πολιτικά πράγματα και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για ατολμία στην προώθηση αλλαγών όταν ήταν κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Μεταλληνό, ο αριθμός των δήμων αποτελεί θέμα δευτερευούσης σημασίας και εξέφρασε την άποψη ότι τα όρια του Δήμου Κερκυραίων πρέπει να διευρυνθούν.
Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΥ Σπύρος Σαμοΐλης υποστήριξε ότι με την εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση, που δεν ωφελεί στο ελάχιστο τον πολίτη, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να θωρακίσει το αστικό κράτος. Προσέθεσε δε ότι, με το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δίνεται η δυνατότητα επιβολής τοπικής φορολογίας για την αντιμετώπιση των επιπλέον αναγκών που θα προκύψουν από τις νέες αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.
ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: