Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Μικάλεφ, Σαρλής και Κούρκουλος υπέρ διεύρυνσης του Δήμου Κερκυραίων

Ναι στον «Καλλικράτη», με ερωτηματικά για την οικονομική στήριξη του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης, ήταν η θέση των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Κερκυραίων, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.

Της Μαρίας Παγκράτη

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν στην ανάγκη διατήρησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενώ διχογνωμίες για τη γεωργαφική κατανομή υπήρξαν ακόμα και στο εσωτερικό των παρατάξεων.

Κοινή θέση από νυν και δύο πρώην


Υπέρ της δημιουργίας τριών δήμων στην Κέρκυρα, τάχθηκε για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ ο οποίος υποστήριξε ότι τα διοικητικά όρια του Δήμου Κερκυραίων θα πρέπει να επεκταθούν. Με τον κ. Μικάλεφ, συντάχθηκαν και οι πρώην δήμαρχοι Χρύσανθος Σαρλής και Γιάννης Κούρκουλος, Ο τελευταίος υποστήριξε την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για δημιουργία ενός ισχυρού δήμου στο κέντρο του νησιού και δύο μικρότερων στο βόρειο και το νότιο άκρο, ενώ ο Χρύσανθος Σαρλής αναφέρθηκε στις ήδη ισχυρές υπηρεσίες του Δήμου Κερκυραίων: «Άκουσα την άποψη του κ. Τρεπεκλή ότι δεν πρέπει να διευρυνθεί ο Δήμος Κερκυραίων. Δεν συμφωνώ. Αν πάμε σε μία μεταρρύθμιση η οποία θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερους δήμους, δεν μπορεί ο Δήμος Κερκυραίων να μείνει ο ίδιος όπως ήταν χθες, αύριο με τη νέα κατάσταση που θα διαμορφώσει η μεταρρύθμιση. Γιατί επιχειρούν οι μεταρρυθμιστές της κυβέρνησης να φτιάξουν λιγότερους και μεγαλύτερους δήμους; Για να έχει ο κάθε δήμος τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Οικονομικές υπηρεσίες, τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πληροφορικής, υπηρεσίες πεπειραμένων συμβούλων, αναπτυξιακές δυνατότητες, δομές και υποδομές. Αυτά τα έχει ο Δήμος Κερκυραίων. Δεν θα πρέπει λοιπόν να μεγαλώσει για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές που τις έχει έτοιμες, σε περιοχές που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες;»

Αντίθετη άποψη

Αντίλογο είχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων τόσο από τον (επίσης) πρώην δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή, όσο και από το εσωτερικό των παρατάξεών τους.
Ο κ. Τρεπεκλής υποστήριξε ότι ο Δήμος Κερκυραίων θα πρέπει να παραμείνει στα διοικητικά όρια στα οποία βρίσκεται σήμερα, καθώς οι υποχρεώσεις του μεταξύ των οποίων και η ευθύνη για τη διαχείριση και την ανάπτυξη του ιστορικού του κέντρου δεν του επιτρέπει να φροντίσει την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη των περιαστικών περιοχών, όταν μάλιστα τα οικονομικά είναι ιδιαίτερα στενά. Στην άποψη αυτή συντάχθηκαν όλα τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας.
Διαφοροποίηση καταγράφηκε και από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Δ. Πουλιέζο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κοινότητες οι οποίες εντάχθηκαν στο Δήμο Κερκυραίων με το σχέδιο Καποδίστριας, δεν έτυχαν της φροντίδας του Δήμου που θα έπρεπε να επιδείξει.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σαρλή ο οποίος είναι και επικεφαλής της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Μάκης Μπούκας, υποστήριξε από την πλευρά του ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας αστικός δήμος και 2 ή 3 ακόμη στην περιφέρεια της Κέρκυρας.

Ναι μεν αλλά...

Ο Σ. Μικάλεφ έκανε ειδική αναφορά στα οικονομικά του σχεδίου Καλλικράτης, υπογραμμίζοντας: «Η εξάρτηση του σχεδίου Καλλικράτης από την άμεση χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, της άμεσης φορολογίας, είναι η πιο ελπιδοφόρα λύση υπό μία προϋπόθεση: ότι η Τ.Α. δεν θα αποτελέσει το μηχανισμό και το μακρύ χέρι ώστε να δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες διότι το κράτος έχει εκείνους τους μηχανισμούς που μπορεί να εισπράξει και να αποδοθούν τα χρήματα αμέσως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Πηγή:corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: