Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ν. Δένδιας: "Η πραγματικότητα στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας είναι εξαιρετικά δυσάρεστη"

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Δένδιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκατό ημέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο ελληνικός λαός διαπιστώνει ότι και στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου χαρακτηρίζεται από τα ίδια συμπτώματα αμφιταλαντεύσεων, αναποφασιστικότητας και προβληματικού πολιτικού έργου, που χαρακτηρίζουν, μέχρι σήμερα, συνολικά την κυβέρνηση. Προβλήματα τα οποία επιχειρεί να υπερκαλύψει με επικοινωνιακά τεχνάσματα ή και με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ως να βρίσκεται αυτή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η πραγματικότητα, όμως, στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Μεταξύ άλλων:

- Τρομοκράτες “γαζώνουν” με σφαίρες αστυνομικό τμήμα και τραυματίζουν σοβαρά αστυνομικούς. Ο αρμόδιος Υπουργός “καταργεί” τις …. σκοπιές, επειδή γίνονται στόχος επιθέσεων!

- Τρομοκράτες τοποθετούν ανενόχλητοι βόμβες στο Σύνταγμα, με στόχο τη Βουλή και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο αρμόδιος Υπουργός ως απάντηση διατυπώνει την καινοφανή θεωρία της “αφύλαχτης πόλης”, σε αντιδιαστολή –υποτίθεται- με τη “στρατοκρατούμενη”, προτάσσοντας ένα τεχνητό δίλημμα που ουδείς έθεσε.

- Η εγκληματικότητα σαρώνει, με τις επιθέσεις εναντίον ανύποπτων πολιτών να πολλαπλασιάζονται καθημερινά και τις ληστείες να αποτελούν, πλέον, ρουτίνα. Σε απάντηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραπέμπει σε σχέδια αντεγκληματικής πολιτικής τα οποία ΘΑ εφαρμόσει.

- Αγνώστων επιδιώξεων χούλιγκανς, με δήθεν ιδεολογικό μανδύα, συνεχίζουν κατά το δοκούν τις “επιδρομές” και τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο έλειψε να χάσει ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τη ζωή του, μετά από επίθεση που δέχθηκε. Σε απάντηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη… πανηγυρίζει οσάκις συμβαίνει το αυτονόητο και χαρακτηρίζει “γελοίο” το Νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και που καθιστά επιβαρυντική περίπτωση την αλλοίωση χαρακτηριστικών.

- Περιοχές του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε “γκέτο”, με την Ελληνική Αστυνομία να παρακολουθεί απλώς τη δράση αδίστακτων σωματέμπορων και εμπόρων ναρκωτικών. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρκείται και σε αυτή την περίπτωση σε διαπιστώσεις ή απαντά με “διαρροές” εναντίον άλλων κυβερνητικών στελεχών που διαπιστώνουν το πρόβλημα και ζητούν μέτρα.

- Τα κρούσματα διαφθοράς και κακής συμπεριφοράς αστυνομικών υπαλλήλων είναι αλλεπάλληλα, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τα αξιοποιεί για “επικοινωνιακό σόου”, χωρίς να παίρνει μέτρα ουσίας, τα οποία θα προστατεύσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των έντιμων αστυνομικών από την ανυποληψία και την καταρράκωση του κύρους τους στην ελληνική κοινωνία. Να υπενθυμίσουμε απλώς, ότι αντίστοιχα φαινόμενα επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- σαφώς λιγότερα- τα χρέωνε ευθέως στην τότε πολιτική ηγεσία του τόπου.

Θα μπορούσαμε σίγουρα να προσθέσουμε και πολλά άλλα θλιβερά ή παράδοξα φαινόμενα στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, τα οποία πραγματικά προκαλούν την έντονη ανησυχία των πολιτών. Όπως θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν κατόπιν απαιτήσεως του αρμόδιου Υπουργού στα υψηλά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η Αντιτρομοκρατική, το αποτέλεσμα των οποίων αδιαμφισβήτητα χρεώνεται ο ίδιος. Αλλά και δεν μπορούμε να μην τονίσουμε ότι η πραγματικότητα, σε πείσμα της καυχησιολογίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι ήδη ζοφερότερη στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Με την αφορμή της συμπλήρωσης των εκατό ημερών, η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει οποιοδήποτε μέτρο πάρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη σωστή κατεύθυνση, όπως έπραξε ως αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα λέει “όχι σε όλα” όπως έπραττε το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, όταν οι θεσμικοί ρόλοι ήταν αντίστροφοι.

Η αλήθεια είναι μία: ουδέποτε κυβέρνηση είχε τέτοια στήριξη από αξιωματική αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο τομέα, παρά το αρνητικό δείγμα γραφής και την αναποτελεσματικότητα των εκατό πρώτων ημερών. Δυστυχώς, κατάφερε να μην την αξιοποιήσει ούτε κατ’ ελάχιστο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ας ελπίσουμε ότι η πολιτι
κή ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα περάσει από τα λόγια στα έργα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: