Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Επαιτείας το..ανάγνωσμα στην Κέρκυρα της...UNESCO

Το θέμα της επαιτείας που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Κέρκυρα, θέτει σε σχετικό του άρθρο, ο πρώην αερολιμενάρχης Κώστας Σκιαδόπουλος και καταλογίζει στην δημοτική αρχή Κερκυραίων πλήρη αδιαφορία να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο.
Oπως αναφέρει:
Η μαζική παρουσία ζητιάνων και μάλιστα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης μας είναι ένα πρόσφατο θα έλεγα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται όχι μόνο να απασχολεί την Δημοτική Αρχή αλλά ακόμα και να την ενοχλεί.Δεν πρόκειται βεβαίως για μεμονωμένες περιπτώσεις ζητιάνων ,καθ’ όσον όλα δείχνουν ότι πίσω τους κρύβεται μια καλά οργανωμένη επιχείρηση εκμετάλλευσης των δυστυχισμένων αυτών συνανθρώπων μας, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα είναι ανάπηροι ενώ άλλοι προσποιούνται τους ανάπηρους.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι κατά παράβαση του νόμου περί επαιτείας τους επιτρέπεται να ζητιανεύουν και μάλιστα στους πλέον κεντρικούς δρόμους της πόλης μας ,αλλά η εικόνα που παρουσιάζει η ίδια η πόλη μας .
Έχουν αντιληφθεί οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής τις επιπτώσεις στο image της πόλης καθώς και την αλγεινή εντύπωση που οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας αποκομίζουν από την παρουσία αυτής της περίεργης και μάλιστα εισαγόμενης ομάδας , γονατιστών η ξαπλωμένων στο έδαφος ζητιάνων ;
Η δημοτική αρχή όφειλε να είχε ασχοληθεί με το θέμα και στην περίπτωση που διαπίστωνε ότι πρόκειται για συνανθρώπους μας, που δεν έχουν που την κεφαλή κλείνε ,τότε ναι να τους συνδράμει προσφέροντας τους μάλιστα όχι μόνο φαγητό αλλά και κατάλληλο κατάλυμα. Επειδή όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μόνιμους κατοίκους του νησιού μας ,αλλά για εισαγόμενους, οι ασκούντες σήμερα την εξουσία υπεύθυνοι, όφειλαν να είχαν ψάξει να βρουν ποιος είναι ο ιθύνων νους και να είχαν αποκαταστήσει την νομιμότητα όπως επιτάσσουν οι νόμοι της πατρίδας μας. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι κάποιος τους έχει περάσει το μήνυμα ότι στην Κέρκυρα θα βρουν την γη της επαγγελίας και μια εύπορη κοινωνία η οποία μάλιστα διακατέχεται και από έντονα αισθήματα φιλανθρωπίας .
Στο επιχείρημα που έχουμε ακούσει ότι δηλαδή αντιδρούν κάποιοι συμπολίτες μας στην προσπάθεια απομάκρυνσής των ,τότε στις περιπτώσεις αυτές τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας οφείλουν να συνιστούν στον πολίτη που διαμαρτύρεται ,όπως αναλάβει την φιλοξενία του συγκεκριμένου ζητιάνου στο σπίτι του και μάλιστα για όσο χρονικό διάστημα αυτός θα παραμένει στο νησί μας .
Για την συγκεκριμένη όμως περίπτωση , όπως και για πολλά άλλα προβλήματα που βιώνει καθημερινά ο Κερκυραίος πολίτης , οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δεν φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα ή μάλλον δεν νοιάζονται στον βαθμό που θα έπρεπε. Ενώ λοιπόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη μας και ειδικά το ιστορικό της κέντρο είναι πολλά και σημαντικά, ουδείς αρμόδιος φορέας φαίνεται να ανησυχεί για τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία ένταξής της, στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Κρίμα όμως για την πόλη μας, για το νησί μας ,για την ιστορία αυτού του τόπου , κρίμα για την Κέρκυρα που από πριγκίπισσα του Ιονίου, όπως κάποτε την αποκαλούσαν , την καταντήσαμε οικιακή βοηθό και μάλιστα της πεντάρας για να μη χρησιμοποιήσω άλλη φράση.
Βέβαια για το σημερινό κατάντημα δεν φταίει ο λαός της, δεν φταίνε οι πολίτες της , αυτοί που φταίνε είναι όλοι αυτοί οι εθνοσωτήρες που έχουν περάσει κατά καιρούς αλλά και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα δυστυχώς να περνούν από καρέκλα εξουσίας και που το μόνο που τους απασχολεί είναι η κατάκτησή της .
Δεν τους απασχολεί εάν το έργο που αφήνουν φεύγοντας είναι ιδιαίτερα αξιόλογο για τον τόπο και για τους πολίτες του, και εάν από την κατάληψη της καρέκλας ζουν σε άλλη διάσταση και δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, με αυτή δηλαδή την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης αυτής της πόλης ,ο Κερκυραίος πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: