Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Σε εξέλιξη οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις


Μέσα στο γενικότερο κλίμα προβληματισμού για την φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού, η Νομαρχία συνεχίζει τις δράσεις προβολής της Κέρκυρας, συμμετέχοντας σε σειρά διεθνών εκθέσεων.

Μετά την παρουσία σε Πράγα, Μόναχο, Μιλάνο, Βερολίνο , εκθέσεις σε εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο σε Σόφια και Βελιγράδι.

Αρνητικά και θετικά σημεία


Σύμφωνα με τον αντινομάρχη, αρμόδιο και για θέματα τουρισμού Χρ. Σκούρτη, στα αρνητικά συμπεράσματα καταγράφεται μέχρι στιγμής, ο αριθμός των θέσεων των charter flights από τους μεγάλους τουριστικούς Οργανισμούς, που είναι χαμηλός. Εχουν δηλαδή, κλειστεί λιγότερες θέσεις σε πτήσεις για την Ελλάδα φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Από την άλλη, θετικό στοιχείο αποτελεί η διαφορετική διάθεση του κόσμου που συμμετέχει στις εκθέσεις, είτε είναι κοινό, είτε επαγγελματίες του τουρισμού.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματας της έκθεσης ΒΙΤ στο Μιλάνο, ο αντινομάρχης, είπε πως ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων είναι πράγματι χαμηλός, ωστόσο οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 150.000 γεγονός, που δημιουργεί αισιοδοξία, στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον.

΄΄Εχουμε επικοινωνία με διάφορους συνεργάτες στην Ευρώπη όπως με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής Albitour. Οπως και οι εκπρόσωποι Tui και Τhomas Cook μας είπαν ότι, οι πτήσεις τους προς Κερκυρα είναι φέτος λιγότερες από πέρυσι χωρίς να μπορέσουν να το δικαιολογήσουν. Πιθανότατα να οφείλεται, στο σκεπτικισμό που υπάρχει για την αστάθεια της ελληνικής οικονομίας. Θεωρούν ωστόσο ότι το κλίμα μπορει να αλλάξει΄΄.

Η τάση μέχρι στιγμής δείχνει ότι αρκετός κόσμος από Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια προγραμματίζει διακοπές, ανεξάρτητες από τους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς, κάτι που μπορεί να ωφελήσει γενικότερα τη χώρα μας.

Που ήταν οι φορείς;

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ.Παντελή Κουβά, ότι στο Μιλάνο δεν υπήρχε εκπροσώπηση ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, εκτός από ένα κερκυραικό γραφείο.

΄΄Αυτό συμβαίνει σχεδον σε όλες τις εκθέσεις,πρέπει κάποτε ν΄αλλάξει τόνισε χαρακτηριστικά.



Η ΕΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ


Στα συμπεράσματα της έκθεσης του Μιλάνου,αναφέρεται η ΕΤΙΝ με σχετική της ανακοίνωση:

Οπως αναφέρει, Η έκθεση που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην νέα FIERA, είχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα ( πάνω από 150.000 επισκέπτες) εκ των οποίων (σύμφωνα με στοιχεία της BIT) 47.000 επιχειρηματίες και περίπου 108.000 κοινό. Συμμετείχαν πολλές Ελληνικές περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμοι αλλά και πολλοί T.Operators από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι χώρες που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 150 και οι συμμετέχοντες τους 5.000 εκθέτες.

Την έκθεση επισκέφθηκε επί δύο συνεχείς ημέρες η Υφγος τουρισμού κ. Α.Γκερέκου όπου πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Ελληνικού περιπτέρου, έδωσε συνέντευξη τύπου, συναντήθηκε με την υπουργό τουρισμού της Ιταλίας και άλλων χωρών, μεγάλους tour operators και δημοσιογράφους από τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα της Ιταλίας, της Κύπρου, Αιγύπτου και δημοσιογράφους τουριστικών περιοδικών.

Η Ελλάδα συμμετείχε με 35 εκθέτες σε 1.200 τ.μ. περίπτερο και η Περιφέρεια Ιονίων νήσων συμμετείχε κι εφέτος με δικό της περίπτερο όπου η κάθε Νομαρχία είχε το δικό της stand.

Υπήρξαν επαφές και συσκέψεις με τον Δντή του ΕΟΤ Β. Ιταλίας Μιχάλη Τερζίμπαση, με τουρ πράκτορες από την Ιταλία, εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών και δημοσιογράφους.

Στα πλαίσια αυτά επιδόθηκαν και προσκλήσεις σε δημοσιογράφους εκ μέρους της Γ.Γ. της Π.Ι.Ν. κ. Βασιλικής Αλεξανδρίδη να επισκεφθούν τα Ιόνια νησιά , να ζήσουν την εμπειρία μιας εκδρομής , την φιλοξενία και της ομορφιά των νησιών του Ιονίου.

Συμμετείχαν στην έκθεση εκ μέρους της Κέρκυρας ο αντινομάρχης τουρισμού και αντιπρόεδρος της ΕΤΙΝ κ. Χρήστος Σκούρτης, ο νομ.σύμβουλος κ. Π.Κουβάς , η κ. Αρβανιτάκη Σοφία και ο Γ.Παπαβλασσόπουλος από την Νομαρχία.

Από την Λευκάδα η Μαρία Παναγιωτάκη, από την Κεφαλονιά και Ιθάκη η κ. Ιφιγένεια Γεωργοπούλου, Γερ. Αυγερινός και Γιώγρος Τσικούνας, από την Ζάκυνθο ο Παν. Μαλφρέδας και ο Π.Στραβοπόδης.

Από την ΕΤΙΝ συμμετείχε ο Παναγιώτης Σκληρός, ο οποίος παρουσίασε το τουριστικό προιόν των Ιονίων νήσων στο κανάλι 1 της Ιταλίας, με την συνδρομή του γραφείου του ΕΟΤ.

Το περίπτερο επισκέφθηκαν ο εμπορικός ακόλουθος κ. Εμμανουήλ Στάντζος και οι ναυτιλιακοί πράκτορες κ.κ. Τόνια Καλαβρυτινού και Γιάννης Μάνεσης. Επίσης αρκετοί τουρ πράκτορες της Ιταλίας οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε συμφωνίες με συναδελφους τους των Ιονίων, ώστε να πραγματοποιηθεί απευθείας πτήση από Μιλάνο για τα Ιόνια , όπως αρχίζει από εφέτος για την Κέρκυρα η EASY JET.

Σε σύσκεψη που έγινε με τον αντ/δρο της ΕΤΙΝ κ. Σκουρτη και τον δ/ντα σύμβουλο της ΕΤΙΝ κ. Σκληρό αφενός και αφετέρου με δντή πλοιοκτητρίας εταιρίας , καταρτίστηκε το πρώτο πλάνο για την πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα του ROAD SHOW που θα καλύψει την ανατολική Ιταλία , θα επισκεφθεί όλα τα λιμάνια και θα παρουσιαστεί σε τοπικούς τουριστικούς πράκτορες το τουριστικό προϊόν των Ιονίων νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια: