Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Επιτυχές το Συνέδριο για τις αθλητικές υποδομές- Αναδείχθηκαν τα προβλήματα-Παρακαταθήκη για νέες διεκδικήσεις




Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με τίτλο «Κερκυραϊκές αθλητικές υποδομές στον 21ο αιώνα-πραγματικότητα, προοπτική» που διοργάνωσε το Νομαρχιακό τμήμα Κέρκυρας της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής από 19-20 Φλεβάρη στο Δημ. Θέατρο. Εντονος ήταν ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε για την ένδεια αθλητικών υποδομών στο νομό, ενώ για μια ακόμη φορά καταλογίστηκαν ευθύνες στην πολιτεία γι αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους, ο νομάρχης Στεφ. Πουλημένος που παρουσίασε και τις παρεμβάσεις της Ν.Α στον τομέα του αθλητισμού, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σ. Μικάλεφ καθώς και ο υπεύθυνος αθλητισμού Λ. Κουλούρης, οι Δήμαρχοι Μελιτειέων Γ. Λειβαδιώτης και Θιναλίων Σπ. Βάρελης, ο πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ κ. Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χονδρογιάννης, , ο πρώην νομάρχης Α. Παγκράτης, η Ολυμπιονίκης Μαρία Γεωργάτου. Χαιρετισμούς απέστειλαν η Γ.Γ, περιφέρειας Ιονίων Νήσων Β. Αλεξανδρίδου και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Μ. Γαβαλάς (για υπηρεσιακούς λόγους απουσίαζε από την Κέρκυρα).

Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Ν. Μεταλληνός, η Κατ. Σπίνουλα Κατερίνα από την περιφερειακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Δ. Πιτσιάβας, η αναπληρώτρια της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Λίνα Ρούσσου, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κέρκυρας Α. Προβατάς η κ. Σκέμπρη από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και ο Σπ. Σαμοϊλης από την γραμματεία του ΠΑΜΕ Κέρκυρας.


΄΄Ηταν μόνο η αρχή΄΄


«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του συνεδρίου. Ήταν μια ευκαιρία ανάδειξης των προβλημάτων που χρονίζουν στον τομέα αθλητικέ υποδομές, ευκαιρία να βγουν συμπεράσματα για τις αιτίες που φθάσαμε στο σημείο μηδέν και μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε ευθύνες και να δρομολογήσουμε καταστάσεις που θα δώσουν λύσεις, μεσο- και μακροπρόθεσμες.

Δόθηκε βήμα κατάθεσης προβληματισμού και προτάσεων στην τεράστια πλειοψηφία των αθλητικών παραγόντων από διαφορετική σκοπιά. Όλοι συγκλίναμε σε διαπιστώσεις που μπορούμε να τις επικεντρώσουμε στα λόγια του γραμματέα της ΕΠΣ Κέρκυρας Π.Ποζίδη για αθλητισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο. Όλοι δεχτήκαμε πως οι ανάγκες για άθληση δεν ικανοποιούνται σε καμιά περίπτωση με την υπάρχουσα κατάσταση, ούτε με τα όσα κατά καιρούς μας υπόσχονται. Δεν δεχόμαστε πως η κρίση την οποία επικαλούνται πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας, να απεμπολήσουμε συνταγματικά δικαιώματα μας. Σαν ΠΕΠΦΑ δηλώνουμε πως το συνέδριο ήταν η αρχή, ότι εμπιστευόμαστε την δυναμική του αθλητικού κινήματος.

Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, χωρίς φόβο, χωρίς κολακείες και υποσχέσεις για εύκολους δρόμους, τους λέμε την αλήθεια, το τι σκεπτόμαστε. Πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στρατευτούμε μια ώρα νωρίτερα σήμερα στη προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης για τον Κερκυραϊκό αθλητισμό πραγματικότητας. Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις..» τόνισε πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ Κέρκυρας Νίκος Πέρρος.



51 εισηγήσεις σε 11 ώρες!


Ο γραμματέας και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Παύλος Σκορδίλης αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν την σοβαρότητα του εγχειρήματος:

«51 εισηγήσεις, σε μια διαδικασία 11 ωρών δίνουν, το στίγμα της μαζικότητας στις συμμετοχές και του έντονου προβληματισμού. Δυστυχώς και παρά το ότι προβλέψαμε χρόνο για διάλογο, δεν μας επιτράπηκε χρονικά να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην συζήτηση, χωρίς να μειώνει τα αποτελέσματα αφού οι εισηγητές κάλυψαν τον Κερκυραϊκό αθλητισμό στο σύνολό του.

Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και δηλώνουμε πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πεισμώσαμε ακόμη περισσότερο από την δύναμη της μαζικής ανταπόκρισης της Κερκυραϊκής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον Άκη Παυλογιάννη, Δρ ιστορίας του αθλητισμού, μέλους της επιστημονικής επιτροπής και επιφορτισμένου με την σύνταξη των αποτελεσμάτων: «τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν πράγματι μια σπουδαία παρακαταθήκη για το αύριο του Κερκυραϊκού αθλητισμού. Το περιεχόμενο των εισηγήσεων, οι παρατηρήσεις και παρεμβάσεις του ακροατηρίου, οι έγγραφες απόψεις που κατατέθηκαν στην γραμματεία, θα συγκεντρωθούν, θα κωδικοποιηθούν και δοθούν στην δημοσιότητα πολύ σύντομα. Τέτοια πρωτοβουλία, με την μαζικότητα του θεματικού συνεδρίου δεν έχει προηγούμενο στον νομό μας. Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα».

Το μέλος του ΔΣ της ΠΕΠΦΑ Μέλπω Καρδάμη τόνισε ότι «τα υπάρχοντα προβλήματα του Κερκυραϊκού αθλητισμού τεχνηέντως παρουσιάζονται ως αναπόφευκτα, ως το λογικό να συμβαίνει. Αντίθετα, ως εκτός πραγματικότητας, ως αιθεροβάμων, αντιμετωπίζεται όποιος διεκδικήσει πραγματικά το δικαίωμα στην άθληση, που μόνο ο λαϊκός αθλητισμός μπορεί να διασφαλίσει. Όποιος υποστηρίξει ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και όχι εμπόριο.

Όποιος ζητήσει αθλητισμό για όλους, συστηματικό και οργανωμένο, με κύριο φορέα το σχολείο, φροντίδα για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τις - μικρότερες ή μεγαλύτερες - δυνατότητές τους, και επισταμένη καλλιέργεια της κλίσης που το καθένα παρουσιάζει. Αθλητισμό σε όλες τις γειτονιές, με προγράμματα μαζικής λαϊκής άθλησης μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χωρίς οικονομική επιβάρυνση του αθλούμενου. Με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων χώρων και υποδομών. Με αξιοποίηση του τεράστιου κι ανεκμετάλλευτου αποθέματος γυμναστών και προπονητών.

Αυτά υιοθετούμε σαν σκέψη και αντικείμενο διεκδίκησης, καθότι ανήκουν στη σφαίρα του εφικτού. Δεν είναι το φυσιολογικό σωματεία αθλητικά ερασιτεχνικά, απεγνωσμένοι γονείς κι αθλητές - επαίτες, να αναζητούν «χορηγούς» για να λειτουργήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: