Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ζητούν να παραμείνει ενοριακός ο Ι.Ν. Ιάσονος & Σωσιπάτρου


Εντονη διαμαρτυρία προς τη Μητρόπολη Κέρκυρας εκφράζουν κάτοικοι του Ανεμόμυλου, για το γεγονός ότι από 1/01/2010 ο Ιερός Ναός των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου έπαψε να λειτουργεί σαν ενοριακός ναός.
Οπως αναφέρουν στη σχετική καταγγελία, «οι κάτοικοι του Ανεμόμυλου καλούνται πια να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκκλησίες! ».

Τονίζονται ακόμα και τα εξής:

«Ο Ναός των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου λειτουργούταν πάντα σαν ενοριακός ναός και ήταν πάντα ενταγμένος στη λειτουργική ζωή της ενορίας των Αγίων Τριών Μαρτύρων, στης οποίας τα όρια και βρίσκεται. Μάλιστα, αυτός μόνο υπήρχε και υπάρχει στις συνειδήσεις και στις καρδιές των κατοίκων της περιοχής ως ο κύριος ναός της ενορίας!
Οι νέοι και φίλοι του Ανεμόμυλου αγωνιούμε και αντιδρούμε μπροστά στον κίνδυνο διχασμού και διάσπασης της ενορίας των «Αγίων Τριών Μαρτύρων».
Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να ζητείται απ’ τους πιστούς να προτιμήσουν τη μια ή την άλλη εκκλησία, να υποστηρίξουν τον ένα παπά ή να απαξιώσουν τον άλλο. Αυτές είναι πρακτικές που καθόλου δεν συνάδουν με το χριστιανικό μας ήθος. Ο Ανεμόμυλος δεν πρόκειται να μετατραπεί από ακμαία ενορία σε αρένα. Οι νέοι, οι κάτοικοι και οι φίλοι του Ανεμόμυλου εξανιστάμεθα μπροστά στην άδικη και αδικαιολόγητη «αρπαγή» της εκκλησίας των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου.
Διεκδικούμε λοιπόν:

* να παραμείνει ο ναός στην ενορία για λειτουργική χρήση.
* να σταματήσει κάθε ενέργεια διάσπασης και διχασμού, που καταλύει την ομόνοια των ενοριτών και κατοίκων της περιοχής του Ανεμόμυλου
* να λειτουργεί ο ναός των Ιάσονος και Σωσιπάτρου όπως λειτουργούσε πάντα, όπως την παραλάβαμε από τους γονείς μας και αυτοί από τους δικούς τους γονείς και προγόνους.
* να παραμείνουν οι δύο Εκκλησίες μας ενταγμένες στη λειτουργική και λατρευτική ζωή της Ενορίας των Αγίων Τριών Μαρτύρων».


Τέλος, επικαλούνται την αγάπη του Μητροπολίτη για τον κερκυραϊκό λαό, ελπίζοντας ότι «θα αποκαταστήσει σύντομα την αδικία».

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αυτό που συνέβη φέτος τις ημέρες των Εορτών του Πάσχα στην ενορία του "Ανεμόμυλου" δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Μια ενορία ενωμένη και ακμαία κάτω από την προστασία και την σκέπη δυο εκκλησιών των "Αγίων Τριών Μαρτύρων" και των "Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου" χωρίστηκε στα δύο. Άνθρωποι που γεννήθηκαν μεγάλωσαν, έζησαν και ζουν ακόμα στην περιοχή κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο "Επιταφίους" και δύο 'Αναστάσεις", όταν για πάνω από εκατό χρόνια έψαλλαν ενωμένοι το "Χριστός Ανέστη" όλοι μαζί. Μεγάλο Σάββατο πρωί και ώρα 11: για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν χτύπησε αναστάσιμα η καμπάνα του Ιερού Ναού Ιάσονος και Σωσιπάτρου στην γειτονιά. Κυριακή του Πάσχα πρωί και ώρα 10: Με δάκρυα στα μάτια οι κάτοικοι και φίλοι της Ενορίας του "Ανεμόμυλου" λιτανεύοντας την εικόνα της Αναστάσεως και περνώντας έξω από τον Ιερό Ναό των Ιάσονος και Σωσιπάτρου ψάλλοντας το απολυτίκιο των Αγίων είδαν την εκκλησία των Αγίων τους κλειστή και δεν υπήρχε κανείς να χτυπήσει τις καμπάνες της.

Unknown είπε...

Νισάφι πια με το χρήμα...Αν κάποιοι νομίζουν πως το σπίτι των ενοριτών θα γίνει κουμπαράς της Μητρόπολης, μάλλον κάπου σφάλλουν...κι αν κάποιοι έχουν διαφθαρεί εντελώς από το χρήμα και έχει τυφλωθεί ολοκληρωτικά η ψυχή τους από την απληστία (ενώ ως ιερώμενοι που είναι θα έπρεπε να τους συμβαίνει το αντίθετο...)τότε ας γνωρίζουν πως υπάρχουν ευτυχώς ακόμα άνθρωποι που ζουν με άλλα, πολύ πιο όμορφα ιδανικά απ'ότι η απληστία για λεφτά...κι εκεί στον Ανεμόμυλο, σ'αυτή τη μικρή γωνιά της πόλης, θα βρει κανείς αρκετούς τέτοιους αυθεντικούς ανθρώπους που αντιστέκονται με τον τρόπο ζωής τους, σε πείσμα των καιρών...γι'αυτό, ας γνωρίζουν οι υπαίτιοι της αυθαιρεσίας ότι το εγχείρημά τους, να κάνουν το σπίτι των ενοριτών, τουριστικό αξιοθέατο κόβοντας ακόμα και εισητήριο στην είσοδο(θεωρείστε το βέβαιο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση...)θα βρει τους κατοίκους και τους φίλους της ενορίας αυτής απέναντί τους...κι επειδή οι κάτοικοι και οι φίλοι της ενορίας είναι πολλοί απ'αυτούς νέοι σε ηλικία, να ξέρουν πως η αντίσταση θα είναι δυναμική!